Ett mycket vanligt misstag är att man struntar i maten efter ett tungt träningspass. Orsaken till detta är att man inte vill ”förstöra” genom att proppa i sig mat efter att man har tränat så hårt, men är det muskler du vill bygga är målet efter träningen avgörande för om du lyckas eller inte. Visst är det också viktigt att du äter innan träningen, men det är inte det vi kommer fokusera på här!

Det bästa är om du försöker att äta inom 30 minuter efter ditt avslutade träningspass. Har du långt från gymmet till hemmet bör du se till att ha med dig något i träningsväskan. Hur målet efter träningen bör vara upplagt kan vara mycket varierande beroende på träningsform. För den som har tränat tungt och styrka är det dock viktigt att få i sig protein och kolhydrater, men även bra och nyttiga fetter. Nyttiga fetter kan du bland annat hitta i avokado och fet fisk som lax.

Valet av mat är väldigt viktigt, men mängden mat är också av betydelse. Vill du bygga muskler behöver du ligga på ett överskott av kalorier, men kom ihåg att för mycket överskott kommer att omvandlas till fett istället.