När man talar om hälsa är det lätt att endast fokusera på den kroppsliga hälsan, t.ex. muskelstyrka, vikt eller kondition. Hälsa kan dock innebära så mycket mer än så, där både psykisk hälsa och munhälsa är av minst lika stor betydelse för ditt välmående. Att ta hand om kroppen innebär inte bara att gå till gymmet och äta rätt, utan det handlar också om att hela kroppen ska fungera så optimalt som möjligt.

Vill du förbättra din munhälsa finns det flera sätt att gå tillväga, t.ex. genom träning eller rätt kost. Med hjälp av högkvalitativa tandkronor, tandproteser, tandläkarbehandlingar och rätt tandborste och tandkräm kan du åstadkomma underverk, men ibland behövs det lite mer än så. Här nedan listar vi några bra, enkla och mycket effektiva knep du kan ta till för att få en bättre munhälsa och friskare tandkött.

  • Se till att alltid ha sockerfria tuggummin nära tillhands, gärna sådana som innehåller xylitol. Se till att ta ett tuggummi efter varje måltid.
  • Munskölj är utmärkt att använda för fler än en orsak. Du får inte bara en mycket trevligare och fräschare andedräkt, utan du kan också stärka dina tänder och emaljen.
  • Har du dålig andedräkt som vägrar gå över kan det beror på en beläggning långt bak på tungan. En tandläkare kan hjälpa dig med en grundlig rengöring.
  • Tandkronor och proteser rengör du lättast med hjälp av en mjuk tandborste och en bra tandkräm. Här kan du även komplettera med mellanrumstandborstar.
  • Fisk, kött och mjölkprodukter har en tendens att ge mycket dålig andedräkt. Undvik dessa om du vill hålla munnen fräsch inför ett viktigt möte.

Rätt träningskost