Det finns många fördelar med att äta mellanmål när det handlar om att upprätthålla en hälsosam livsstil. Ett bra och planerat mellanmål ser till att du håller en jämn blodsockernivå under hela dagen. Mellanmålet minskar också det där akuta suget som annars kan uppstå, och som kan leda till lite sämre val om du snabbt måste få i dig något. Men vilket är det bästa mellanmålet?

Tips på bra mellanmål

Mellanmålet ser till att du håller en jämn mättnad under dagen, vilket ger dig en bra förutsättning för att skapa fokus och hålla energin uppe. Ett mellanmål ska helst även gå snabbt att förbereda och kunna ätas när du är på språng. Vilket är det bästa mellanmålet? Det beror lite på vad du ska träna.

Ska du styrketräna och lyfta tungt behöver du ladda kroppen med kolhydrater och proteiner. En proteinrik smoothie där du också kan lägga till lite havregryn eller proteinpulver är perfekt. Vill du hålla det väldigt enkelt så ät några ägg.

Ska du däremot köra ett konditionspass, behöver kroppen istället fylla på med långsamma kolhydrater. Du ska heller inte äta för nära inpå passet, utan helst få i dig mellanmålet runt två timmar innan. Detta för att maximera energin och inte bli trött och tung i kroppen. Har du tid att förbereda är en bananpannkaka ett bra och väldigt enkelt mellanmål, där du bara mixar banan och ägg och sedan steker.

Är du ute efter en viktminskning finns det bra och fettsnåla alternativ på mellanmål. En klassiker är makrill på burk som du kan äta som den är, eller på en bit knäckebröd. Naturell yoghurt med en lägre fetthalt är också bra, där kan du toppa med lite nötter.

Mellanmålen håller några timmar i väskan, men vet du att det dröjer eller har exempelvis en smoothie med dig, så köp en liten smidig kylväska att förvara i under dagen.

Rätt träningskost