Vi lever i en tid när psykisk ohälsa är mer aktuellt än någonsin. Allt fler drabbas av depressioner och andra typer av psykiska sjukdomar som gör att man inte kan fungera normalt och vara en del av samhället på det sätt man skulle vilja. Men psykisk hälsa och ohälsa bör också diskuteras ur andra perspektiv och vi bör också se till att de som inte har några direkta psykiska sjukdomar får de verktyg som krävs för att kunna må så bra som möjligt. Detta höjer både livskvaliteten och minskar risken för att olika typer av psykiska sjukdomar kan utvecklas under en senare del av livet. Nedan följer några tips på hur man kan ta hand om sitt psyke för att må så bra som möjligt.

Ta hand om hemmet

Att trivas i sitt hem är viktigare än man kanske tror när det kommer till att må bra. Att hela tiden känna sig lite obekväm på den plats som är till för att ladda sina batterier kommer att göra att man inte får den återhämtning man behöver och på längre sikt kan man utveckla saker som utmattning eller stress. Ett tips är att våga investera i sin inredning. Att till exempel köpa snygga badrumsmöbler kan vara något som hjälper. Då badrummet för många är den plats i huset med minst ordning kan nya badrumsmöbler vara ett sätt att ta tag i en av de delar med huset som man trivs som sämst med. Ett annat tips är att se till att städa ofta. Här är att plocka undan saker och hålla ordning snäppet viktigare än att dammsuga varje dag, till exempel. Saker som inte är i ordning och inte har en plats, stör oss undermedvetet och bidrar till stress.

Börja träna

Att träning är viktigt för den psykiska hälsan är något vi ofta hör, men inte alla förstår varför det är så. Att träna bidrar bland annat till att förbättra vår fysiska hälsa, vilken såklart bidrar till den psykiska. En kropp som gör mindre ont och som vi trivs bättre i kommer att bidra till att vi mår bättre. Träningen i sig utlöser också endorfiner och andra hormoner som verkar ångestdämpande och stimulerande och helt enkelt gör att vi mår bra. Träning tillsammans med andra är också ett exempel på en social aktivitet som bidrar till att vi känner oss mindre utanför och får bättre självförtroende.