Har du dåligt samvete för att du inte rör på dig så mycket som du borde, men har svårt att prioritera träningen? Fysisk aktivitet påverkar din hälsa positivt och kan förebygga ohälsa genom att minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes typ 2. Ändå rör många svenskar på sig ohälsosamt lite idag. Stillasittande arbeten som slukar vår tid gör inte saken bättre.

 

Fixa träningen på hemmaplan

Ett sätt att få in mer träning i vardagen kan vara att fixa ett riktigt inbjudande hemmagym. Ett hemmagym behöver inte ta så stor plats, men om du har tillgång till ett garage eller uthus kan det vara en idé att ordna ett lite mer avskilt gym så att du slipper distraheras av diskhögen i köket eller frestas att istället slänga dig i soffan i vardagsrummet. Har du en byggnad i behov av lite omvårdnad, kontakta en kompetent plåtslagare som kan se över taket. Med en bra plåtslagare slipper du bekymra dig för vattenläckor och drag i din nya träningslokal. Inred gärna med ett gymgolv, såsom en gummimatta, för ljuddämpning och för att undvika slitage på ditt vanliga golv.

Välj redskap till ditt hemmagym

Stora maskiner är inget måste i ett hemmagym – det finns många effektiva redskap som är både billigare och tar mindre plats. Har du budget och utrymme att lägga på en maskin är det en bra idé att satsa på en roddmaskin. Roddmaskinen är en väldigt effektiv maskin som förutom att förbättra din kondition även tränar flera av kroppens stora muskelgrupper: bål, ben, rumpa, armar och rygg.

Investera i en uppsättning hantlar eller kettlebells i olika vikter, så har du bra redskap för styrketräning i form av lyft, svingar och pressar. Tycker du att dessa redskap är för dyra eller skrymmande kan du också satsa på gummiband. För både vikter och gummiband finns det en mängd olika övningar att välja på för att variera din träning. Träning är bra för hjärnan också, det är inte bara roligt!

En gymboll är ett mångsidigt träningsredskap som inte behöver kosta mer än ett par hundralappar. Den är det perfekta redskapet för coreträning och kan också användas för att göra styrkeövningar roligare och mer utmanande.

Sist men inte minst är ett hopprep en fantastisk komponent i ditt hemmagym. Hopprepet behöver inte kosta mycket pengar, tar minimalt med plats, och tränar både koordination och kondition. Det är med andra ord ett dunderredskap för dig som inte vill sticka ut i regnet och springa.